Детско здравеЖенско здравеЗдравеКрасота

5-те причини да приемаме ТАУРИН !

Тауринът – полезната аминокиселина, която влиза в състава на иновативния натурален продукт Daylonger

Тауринът е органична киселина широко разпространена в животинските тъкани. Той е основна съставка на жлъчката, среща се в дебелото черво, мускулите и мозъка, и представлява около 0.1% от общото тегло при човека. Той има важни биологични функции, като свързване на аминокиселините в жлъчката използвани за усвояване на мазнини и мастно разтворими витамини, мощно антиоксидантно действие, регулация на осмозата в клетките, стабилизация на клетъчните мембрани, модулация на калциевата сигнализация и др.

Тауринът е от голямо значение за функцията на сърдечно-съдовата система, развитието и и функционирането на скелетната мускулатура, ретината и централната нервна система.

 

Мозъчна функция
Тауринът е нужен и за мозъка, където той има нервно-модулаторна роля. Приемът на таурин чрез хранителни добавки показва увеличени умствени способности, фокус и намалено време за извършване на логически и физически задачи. Тауринът предпазва и от болестта на Паркинсон.
Тауринът е особено полезен при пациенти, болни от диабет тип 1.
Сърдечно-съдова система

С какво е полезен на сърцето таурина?
Сърцето прави средно по 2 милиарда удара през живота ни. Транспортира кръв и кислород в различните системи на телата ни. Едно от следствията на стареенето може да бъде сърдечната недостатъчност. Способността на сърцето да изпомпва навлизащата в него кръв намалява. Изследванията показват, че тауринът в човешкото тяло усилва свиването на миокарда, като така предпазва от това заболяване. Тауринът предпазва от различни болести като: атеросклероза и коронарна болест на сърцето 

 

Мощен антиоксидант
Тауринът е мощен антиоксидант. Предпазва от токсичния ефект на вещества като калций и олово. Допълнителният прием на таурин, като хранителна добавка предпазва от оксидиращия стрес при мускулно  натоварване.
Зрение

Тауринът е изключително полезен за зрението, защото той подсилва пигментовите епителни клетки в ретината на окото, които служат като визуални рецепторни клетки. Най голямата острота на зрението се получава в макулата на ретината близо до мястото където зрителният нерв се свързва с окото. Това е така нареченото макуларно или централно зрение. Благодарение на централното зрение ние можем да четем, шофираме и изпълняваме други ежедневни задачи, които изискват прецизно зрение. Смята се, че липсата на таурин в организма на новородените е главната причина за тяхната първоначална слепота и и по-късно, слабо зрение. Редовният прием на таурин може да предотврати или отложи различни нежелани процеси.

 

Мускули

Тежките тренировки дестабилизират и увреждат мускулната тъкан по редица различни механизми (включително окисляване). Антиоксидантните свойства на таурина могат да облекчат тези нежелани ефекти. Той също намалява възпалението свързано с това клетъчно увреждане. Въз основа на тези му свойства, изследванията показват, че тази добавка може да предпази мускула от нараняване и да ускори процеса на възстановяване. Известно е, че занижените нива на таурин в мускулатурата водят до понижаване на силата и обратно – приема на таурин, като хранителна добавка увеличава неговата концентрация и повишава силата, намалява умората и периода на възстановяване. Проучванията показват, че  един мускул е зареден с таурин при натоварване показва много по висока издръжливост и сила заради способността на аминокиселината да освобождава калции в мускулната клетка, което води до много по-силни контракции. Тауринът е добър регулатор на  клетъчния обем, тъй като действа като осмолит (регулира флуидния баланс). Като такъв тауринът оптимизира клетъчната хидратация и мускулната функция. По този начин мускулите не само изглеждат по-плътни и големи, но и се поставят условия за анаболизъм (мускулен растеж). Други изследвания показват, че киселината увеличава издръжливостта, като отлага момента на умора с цели 50%. Тауринът също така помага на тялото да си набави магнезий и по този начин предпазва от болезнени крампи.

 

Недостиг на таурин

Обикновено организма ни произвеждат таурин вместо да си го набавят от храната, която поглъщаме. Той се произвежда от аминокиселините цистеин и метионин, и от витамин C. Когато тези аминокиселини са в по-малки количества, нашия организъм може да изпита недостиг на таурин.

Вегетарианците често страдат от недостиг на таурин за разлика от любителите на месо. С напредване на възрастта обаче, производството на киселината в тялото намалява. Изследванията показват, че допълнителният му прием, чрез добавки определено си заслужава. Независимо от начина ни на хранене, нуждата от таурин често надхвърля количествата, които приемаме чрез храната и тези, които организма ни успява да произведе само. Също така е доказано, че той има огромни ползи за организма, когато е приеман в дози надхвърлящи нуждите ни. Недостига на таурин в организма води до сериозни проблеми със здравето като проблеми с репродуктивността, забавяне на растежа, дегенерация на ретината и сърдечна недостатъчност.

Доказано е, че физическите упражнения изчерпват запасите на таурин в мускулите. Очевидно е, че приема на таурин като добавка подобрява всички аспекти на нашата тренировка включително интензивността, производителността и възстановяването. Ето защо е добра идея да добавяте таурин преди тренировка, както и след тренировка за възстановяване на мускулите. Средната дневната доза, която е полезна за човека е от 3 – 5 гр. дневно.

Таурин се среща в яйцата, млечните продукти, рибата и червените меса. 
Таурин се намира в състава на 

здраве, таурин, възстановяване, сърце, очи, антиоксидат, мускули, тренировки, deylonger,

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *