Детско зравеЖенско здравеЗдраве

Регистрация на продуктите Vision

Регистриране на продукцията на Vision в държавите

Всяка държава бди за интересите на своите граждани и е длъжна да ги защити - този постулат не не се нуждае от никакви дискусии, нали?

Всеки от нас иска да бъде максимално предпазен, включително от опасността да купи от магазина некачествена стока или фалшификат и това касае преди всичко храните и всичко, което влиза директно в тялото ни.

Как се регистрират биологично активните хранителни добавки?

Защо процесът на регистриране на хранителните добавки често се съпровожда с много трудности, каква наистина огромна работа вършат нашите мениджъри, ангажирани с регистрирането на нашите продукти и какъв успех са постигнали в различните държави.

В сравнение с производството на храни и лекарства пазарът на БАД е сравнително млад. Както мнозина знаят, първата хранителна добавка е произведена в САЩ през 20-те години на ХХ век, а в Русия чухме за БАД чак в началото на 90-те години.

Заради първоначално липсващата нормативна база, често пъти БАД стават обект на нечистоплътни търговски практики от страна на различни мошеници, за които водещото начало е не да помагат на хората да поддържат здравето си, а стремежът бързо да натъпчат джобовете си.

Ето защо държавните органи в различните страни са въвели строги, понякога излишно строги изисквания към регистрацията на БАД в техните държави, призвани да решат проблемите, свързани с безопасността и качеството, като един от най-важните компоненти за осигуряване здравето на населението.

Защо ви разказваме това?

Vision, като компания, чийто основен продукт са БАД, винаги се е отнасяла с разбиране към такова повишено внимание от страна на държавните органи, спазвайки стриктно всички изисквания. Винаги сме смятали за приоритет в работата си внимателният избор на производителите, постигането на най-високо качество на нашата продукция и пълното им съответствие с всички изисквания на законодателството на страните, в които фирмата работи.

Регистрацията на хранителни добавки във всяка страна е изключително трудоемък и многоетапен процес, в който са задействани много участници.

Той не се свежда само до необходимостта да се съберат съответните документи и да се изпращат в конкретната държава. Всяка държава има свои собствени изисквания към предоставяните документи и тяхното правилно оформяне. Събирането на документите, получаването им от производителя и изпращането им понякога отнема повече от един месец. Заедно с документите трябва да се изпращат образци за анализ, да се поддържат и подготвят документи, така че образците да преминат митническите формалности без проблеми.

За да се определи съответствието на БАД на изискванията за безопасност и качество, предида се извърши държавната регистрация, се прави санитарна и епидемиологична експертиза на продуктите. Тя се извършва от упълномощени за целта държавни органи.

Какво включва Експертизата:

• първична експертна оценка на заявката, документация и материали за конкретната БАД. На този етап се обръща внимание на пълнотата и качеството на представените от заявителя документи;

• уточняване на нуждата от определени видове изследвания и техния обем;

• провеждане на микробиологични, физикохимични изследвания;

• анализ на получените резултати;

• потвърждаване (или отказ) на количественото съдържание, автентичността на влизащите съставки и безопасността на БАД.

При необходимост се извършват клинични изпитвания и изследвания на метаболитните и токсикологичните свойства на продукцията, дали отговарят на заявената ефективност и оценка на получените резултати.

И едва тогава, на следващото заседание на регистрационната комисия, се дава положително или отрицателно становище. При положително становище, съответният сертифициращ орган издава документ, който разрешава използването на БАД в страната.

В същото време, на всеки от изброените етапи, могат да се появят неочаквани и не много приятни изненади.

Понякога компонентите, разрешени за използване в БАД на територията на една държава, се различават от другите страни. Например в Русия се забранява използването в БАД на индийско орехче, което в същото време се продава свободно като подправка. Или неочаквано се променят нормите на фармакопеята – така, например, невинният полски мак, който по-рано влизаше в нашия Пакс изведнъж бе подложен на неоснователни рестрикции и бе забранен.

Такива истории не са рядкост и за съжаление не зависят от нашите желания и съвсем добросъвестни намерения.

В някои страни пък са забранени почти половината от съставките, влизащи в нашите продукти. И не защото са вредни или опасни. Политически игри, протекционизъм, различни видове санкции - всичко това съществува във всяка държава и се налага да се съобразяваме.

Въпреки всички трудности и пречки, които са извън нашия контрол, нашите мениджъри полагат ежедневни и търпеливи усилия да регистрират възможно най-голямо количество от нашите продукти в страните, където нашите партньори ги чакат.

Какво сме направили до момента?

Радваме да споделим с вас постиженията ни в тази посока:

В момента, в Русия и страните от Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан), в Украйна и Сърбия се подготвят документите за регистрирането на Be Wise, подадени са документите за регистриране на завърналите се в асортимента на компанията Сheviton, Stalon, както и на новия продукт от детската линия – желираните витамини «Vikings».

Вече е получено Удостоверението за държавна регистрация на БАД Be Big.

Във Виетнам с пълна пара тече процеса по регистрацията на продуктите, влизащи в линията Classic Hit, Enjoy NT и Junior Neo и очакваме това да приключи към края на ноември – началото на декември.

Подробно се проучва процеса на регистрация на продукцията, произвеждана от лаборатория DEM4, като DiGuard nano, DiReset, Livelong+, Osteosanum, CardioDrive, серията D4X, тъй като за регистрирането им се преминава през допълнителни процедури.

Неотдавна поздравявахме Узбекистан по повод получаването на регистрационните документи за козметичната линия Vision SkinCare и ето че днес вече узбекското представителство е готово да получи първата партида гел Millenium Ultimate Help, чиято регистрация приключи успешно.

Същият успех имахме при регистрирането на Junior Neo, подготвя се допълнителен пакет документи за подадените по-рано заявки за регистриране на продуктите от линията Classic Hit.

В Азербайджан изпратихме документи и образци от линията Classic Hit и Direct Hit производство на Arkopharma, както и Junior Neo, които сега преминават процедурата по регистрация. Чакаме с нетърпение положителен отговор и готвим за изпращане пакет с документи за продукцията на DEM4.

Започнахме да работим упорито над подготовката за регистрация на продукцията в Китай, където изискванията към този процес и нормите на фармакопеята се различават радикално от тези в Русия и Европа.

Вярваме в успеха ни и правим големи планове за регистриране на продукцията и за развитие на нашия бизнес в страните, в които живеят и работят наши партньори, както и в такива, където все още не присъстваме, но ни чакат милиони хора, които искат да са здрави и успешни.

Ние от наша страна полагаме и ще полагаме и в бъдеще усилия продуктът ни да бъде достъпен за всяко семейство и във всяка държава от света..

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *