Детско здраве

Какво трябва да знаеш, за да избегнеш най-страшното за детето си

Как да разберем какво трябва на детето ни?

Изборът на отлично здраве включва навика да се храним правилно и да „зареждаме” организма си с необходимите витамини и минерални вещества. Този навик трябва да се възпитава у децата от най-ранна възраст.
Родителите са готови да дадат на децата си най-доброто, да ги нахранят с изискани ястия, да купят желаните играчки, да им преподават най-добрите учители. Но с течение на времето те изведнъж забелязват, че детето им е много нервно, не учи добре в училище и се уморява бързо.

Какво става тогава?

Започва се тичане до лекари започват се скъпоструващи прегледи, за да се разбере какво се е случило с детето. Истинската причина е, че детето не получава балансирано в количествено и качествено отношение хранене, което може да задоволи всички нужди на растящия организъм.

Витамините, макро- и микроелементите контролират всички жизнени процеси в организма, а ако тези хранителни компоненти не са достатъчни, активността на ензимите намалява и жизнените процеси стават небалансирани, което води до намаляване на адаптивния капацитет на тялото на детето, метаболитни закъснения, както на физическо, така и на интелектуално развитие. ,

Витамини, макро- и микроелементи - основни хранителни вещества, които на практика не се образуват в човешкото тяло, но без тях то не може да съществува. Те трябва да идват отвън  с храната, която приемаме и в достатъчни количества. За съжаление понастоящем обичайното хранене на детето дори теоретично не може да поеме необходимото количество от тези основни хранителни компоненти. Ето защо е необходимо да се обогати менюто с тези биологично активни вещества. Биологично активната хранителна добавка Джуниор + ще осигури безценна помощ при решаването на този проблем.

Junior + е специално разработен за деца витаминно-минерален комплекс, който включва 10 витамина и 10 минерални компонента, необходими за функционирането на детското тяло. Той е представен от мазнини и водоразтворими витамини. Първата група включва бета-каротин, витамини Е и D3, втората група включва витамин С и витамини от група В: В1, В2, В6, В9 (фолиева киселина), В12, РР (ниацин).

Бета-каротинът изпълнява независима антиоксидантна функция, а също така се превръща във витамин А в човешкото тяло, дефицитът на който е свързан с развитието на различни патологии. Едно от най-ранните прояви на дефицит на витамин А е отслабването на адаптацията на тъмнината ("нощна слепота" или хеморолапия), т.е. намаляване на зрителната острота при слаба светлина. Допълнителен дефицит на витамин А може да доведе до сериозно заболяване на очите - ксерофталмия. Структурата на защитния епител, покриващ роговицата на окото, е увредена, тя е подложена на кератинизация, изсъхва, губи прозрачността и чувствителността и роговицата се превръща в зърна. С изразена недостатъчност на витамин А, има пълно поражение на епителната тъкан на организма, развитието на кожни заболявания и нарушено функциониране на вътрешните органи. Витамин А повишава активността на имунната система, следователно, при деца с недостиг на витамин А, всички инфекциозни заболявания се срещат по-често и са по-тежки.

Витамин Е (токоферол) - името му означава "пренасяне на потомство", тъй като това вещество има положителен ефект върху функцията на половите жлези. Липсата на този витамин по време на пубертета може да доведе до нарушена репродуктивна функция. Най-важната функция на витамин Е е антиоксидант: стабилизиране и защита на ненаситените липиди на клетъчните мембрани от процесите на пероксидация на свободните радикали. Витамин Е също контролира активността на ензими, вградени в клетъчните мембрани, устойчивост на бактерии и вируси, и пропускливост за различни вещества.

Основната функция на витамин D3 (холекалциферол, или "носещ калций") е регулирането на фосфорно-калциевия метаболизъм и процеса на минерализация на костите. Витамин D3 е особено необходим за растящото детско тяло: когато има недостиг в менюто и липсата на ултравиолетови лъчи, могат да се наблюдават нарушения в образуването на скелета и да се развие рахит.

Биологичната роля на витамин С се дължи на участието му в различни окислително-редукционни реакции и в синтеза на съединително-тъканни протеини - колаген, еластин, които са поддържащи компоненти на костите, хрущялите, стените на съдовете и хондромукоида, което осигурява нормалната пропускливост на стените на кръвоносните съдове.

Витамин С участва в синтеза на надбъбречните стероидни хормони, тиреоидни хормони; спомага за по-добро усвояване на желязото и нормализиране на процесите на кръвообращението; активира защитните сили на организма. Поради антиоксидантните свойства и способността да се предотврати образуването на мощни канцерогени в организма - нитрозамини - аскорбиновата киселина предотвратява онкопатологията. С недостиг на витамин С, детето става бледо, уморява се бързо, апетитът му се влошава, проявява се нестабилност на кръвоносните съдове („обичайни натъртвания по кожата“) и кървене на венците, се развива анемия, намалява резистентността към инфекциозни заболявания.

Грижа за здравето на децата Витамини от група В участват в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, като осигуряват енергия на организма, подпомагат и нормализират функциите на нервната, храносмилателната, сърдечно-съдовата, имунната системи.

Витамини от група В са включени в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, в процеса на осигуряване на енергия на организма, поддържане и нормализиране на функциите на нервната, храносмилателната, сърдечно-съдовата, имунната система, които са необходими за процесите на кръвно и клетъчно деление. Липсата на витамини в тази група води до развитие на анемия при детето, причинява сънливост, раздразнителност, кожни лезии (дерматит), възпаление на лигавиците на устната кухина, нарушения на нервната и храносмилателната система на тялото.

Джуниор Нео за деца
Джуниор Нео за деца

Минералният комплекс BAD Junior + е представен от макро- и микроелементи, от които първата група включва калций, фосфор и магнезий, втората - желязо, мед, хром, цинк, селен, манган, флуор. За съжаление, значението на минералните вещества, особено на микроелементите, и необходимостта от тяхното влизане в организма, са очевидно подценени, въпреки че обхватът на тяхното влияние върху растежа е доста широк.

Какво е влиянието на всеки един от компонентите в Джуниор Нео, върху детския организъм?

Калций участва в регулирането на пропускливостта на клетъчните мембрани, в каскадния механизъм на кръвосъсирването, той е необходим за свиваемостта на мускулната тъкан, включително на сърдечния мускул. Има мощно противовъзпалително и антиалергично действие, засяга функцията на ендокринните жлези, антистресен фактор e, участва в предаването на нервните импулси; насърчава отделянето на соли от тежки метали и радионуклиди от тялото, проявява антиоксидантно действие. Заедно с фосфора, той изпълнява структурни функции - е в основата на костната тъкан и зъбите.

Фосфорът също е част от фосфолипидите, необходими за изграждане на клетъчни мембрани. Като компонент на нуклеиновите киселини, той участва в процесите на клетъчен растеж и разделяне, кодиране, съхранение и използване на генетична информация. Органичните фосфорни съединения (например, аденозин трифосфатна киселина - АТР) са от основно значение за енергийния метаболизъм. Те са необходими за регулиране на метаболитните процеси, нервните импулси и мускулните контракции. В комбинация с АТФ, енергийният потенциал на клетките се контролира от магнезий, който участва в регулирането на функционалната активност на нервната и сърдечно-съдовата система на тялото.

В жизнените процеси на детското тяло важна роля принадлежи на жлезата, чиято основна функция е участието в образуването на хемоглобин. При дефицит на желязо се развива анемия с забавяне на растежа и намаляване на резистентността на детето към инфекции.

МЕД е вторият кръвообразуващ микроелемент , който също участва в синтеза на хемоглобин. Медът оказва благоприятен ефект върху ендокринната система (надбъбречните жлези, панкреаса и щитовидната жлеза). Инсулиноподобният ефект на медта, който помага за намаляване на нивата на кръвната захар, се засилва от хром и цинк.

Хромът участва в регулирането на липидния метаболизъм, намалява образуването на мазнини в организма. Цинкът е необходим за образуването на имунитет и поддържа функцията на мъжките гонади, има антиоксидантна активност, спомага за подобряване на кожата, зрението, противовъзпалително и ранозаздравяващо действие.

Селенът също има изразени антиоксидантни свойства. Той е част от един от най-важните антиоксидантни ензими, глутатион пероксидаза, който предотвратява увреждането на биологичните структури на клетките от свободните радикали. Селенът е също компонент на ензима йодотиронин-5-деиодиназа, който катализира елиминирането на йод от тироксин, за да образува основния тироиден хормон, трийодтиронин. Недостигът на селен може да доведе до развитие на патологични състояния на щитовидната жлеза, което е най-важната връзка в регулацията на метаболизма. При липса на селен се развива миодистрофия, включваща дегенерация на сърдечния мускул, аритмии и сърдечна некроза, което е характерно за болестта на Кешан.

Нормалното развитие на детето е невъзможно без достатъчен прием на манган, засягащ въглехидрати, холестерол и други видове метаболизъм. То е от особено значение при изпълнението на функциите на половите жлези, нервната система, опорно-двигателния апарат. Манганът е необходим за функционирането на ензими, участващи в образуването на съединителна и костна тъкан.

Флуор е друг микроелемент в BAA Junior +. Активно участва в процеса на образуване на кости, образуване на дентин и зъбен емайл. С дефицита му, се проявяват признаци кариес в много ранна възраст.

BAA Junior + отговаря на нуждите на тялото на детето при всички най-важни витамини, макро- и микроелементи. Junior + ще помогне за отглеждането на децата - да растат спокойни, балансирани, способни да натрупат огромен потенциал и да развият генетично присъщите си таланти,  а всичко това ще бъде богатство за един щастлив живот и занапред. Здравето на възрастните се определя от здравето на детето.

КУПИ ЛЕСНО И БЪРЗО на телефон: 0889 433 668/ 0888 219 287

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.